АНГЛИЙСКИ ПАСАЖЕРИ

Изображение

Факт е, че великите пътешествия по морета и океани, преминали назад и напред във времето са свързани с различни приключения, изпълнени с много радост и много тъга, но безспорна истина е, че великите пътешествия ни донасят история. 
Романът “Английски пасажери” на Матю Нийл разказва за английската колонизация на остров Тасмания. Действието се развива във времето между 1820-1859г.- време, в което се случват много нови неща за света. Романът представлява разказите на различни герои, различни гледни точки, които описват даден период от време. На моменти историите се преплитат и отразяват следствията на една отминала вече епоха. 
Разказът започва с капитан Илям Куилян Кюли и неговият кораб “Искреност”, в който са скрити контрабандни стоки. Не знам защо в началото този капитан ми напомни за Хенри Морган от романа “Златната чаша” на Джон Стайнбек, но по-късно осъзнах,че двамата герои нямат нищо общо, а това е било обикновенна асоциация. Преподобният Хенри Уилсън, който се опитва да опровергае различни критици на вярата, решава да отпътува за Тасмания, защото вярва, че там се намира Райската градина. Придружен е от доктор Томас Потър, който работи върху своята зловеща теория за човешките раси. И точно тези герои се оказват на борда на “Искреност”, обявен за пасажерски кораб, поради невъзможността на капитана да плати една от пътните такси. Историята се връща назад във времето, разказана от много герои – мъже и жени, и всеки от тях симпатизира на читателя по свой индивидуален начин. Ще си призная, че на мен лично най-симпатичният от всички разказвачи ми стана аборигенът Пийвей, чиято история обхваща може би най-дългия период от време. Пийвей е следствие на изнасилване – бял мъж – черна жена – той е мелез, отгледан от баба си, но пази копнежи и мечтания, изпълнени с най-добри чувства за неговите Майка и Татко, до момента, в който разбира, че баща му е демон. Неговата история обхваща най-различни периоди от колонизацията – борбите между белите и черните, болестите, които идват заедно с чужденците, новата религия – Християнството, която черните са принудени да изучават и др. Изкушавам се да разкрия още от историята на Пийвей, но не бих искала да погубя ефекта на изненада, затова ще спра до тук. 
“Английски пасажери” е вълнуващо приключение, на моменти тъжно, на моменти смешно, но съчетало в себе си остроумие и исторически детайли. Героите са живи пълнокръвни образи, всеки с различен характер, всеки достигнал сам до своите истини и с различна гледна точка за случващото се. Някои от тях са прототипи на реални личности, които авторът е разкрил в епилога заедно с историческите документи, които е използвал. Историята е написана изключително завладяващо и се чете бързо, въпреки големия си обем. 
Книгата е трогателна и в същото време хумористична плетеница от множество човешки гласове, които разкриват различни аспекти на една отминала вече епоха. Една история, която до голяма степен променя света…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s