АНГЕЛОЛОГИЯ

Изображение

Срещата ми с ангелите на Даниел Трусони се случи съвсем скоро в един много подходящ за мен момент.
“Ангелология” е мащабна книга, много добре измислена и подредена, в която живее една изумителна история с послание към човечеството. Това е нещо като трилър с препрадки към далечното минало, с елементи на мистика и свръхестествени сили, които разкриват своя облик в настоящето. Накратко историята смесва мита за Орфей със съществуването на нефилимите – митични създания, родени от любовта между човек и ангел. В романа тези могъщи същаства управляват съвременния свят. Срещу тях се бори тайната организация на ангелолозите, привлечена от мистиката на една пещера, но не коя да е пещера, а Дяволското гърло. Нашата уникална пропастна пещера, която е образувана в следствие на пропадането на земните пластове и тя дава началото на много легенди още от времето на траките. Романът започва с: Пещерата Дяволско гърло, Родопите, България и действието се развива в някои по-интересни кътчета в света – Манастирът “Света Роза”долината на р. Хъдсън, Милтън, щата Ню Йорк, Югозападният проход на Сентръл Парк, Ню Йорк, Парижката академия, Монпарнас, Франция и др. Историята се завърта и завръща в България в пещерата Дяволско гърло. В книгата пещерата е затворът на падналите ангели-наблюдателите след като те направили фатален избор – “всъщност те заменили небето за страстта, сделка, която трудно може да бъде разбрана”. Но в пещерата е скрит и един много ценен предмет – лирата на Орфей. 
Главната героиня Еванджелин, отгледана в манастира “Света Роза” в Ню Йорк се влюбва в младия музиколог и изследовател Верлен. Еванджелин трябва да продължи делото на баба си и своите родители, които са били опитни ангелолози, но остава изумена, когато научава, че баба й е имала любовна връзка с Пърсивал Григори – потомък на един от най-видните родове на нефилимите, създание между човек и ангел. Влюбените се изправили един срещу друг, всеки борейки се за своята кауза. Григори за да възроди могъществото на нефилимите, а ангелоложката за доброто на човечеството. Еванджелин е поразена, когато научава истината за своя дядо и още повече, когато вижда с очите си злините, които извършва – “ Ангел, дявол…Единият е само сянка на другия.” Две същества, живеещи в едно тяло. А каква е всъщност самата Еванджелин?
Книгата е мащабна, изключително интересна, покъртителна. Разказан е всеки детайл, свързан с историята. Романът е цялостен, любопитен, интригуващ.
Книгата “Ангелология” ме накара още по-силно да повярвам в нещо, без да ме разбирате погрешно, не в свръхестествени същества, в чието съществуване винаги съм вярвала, а в силата на човешкото въображение, способно да създаде цели светове с пълнокръвни образи и живи души. Всъщност не е ли човечеството създадено от въображението на Господ? Не сме ли ние хората едни самотни истории, които се преплитат една с друга? Не е ли човешкият живот просто едно дълго изречение, което започва с главна буква и завършва с многоточие в отвъдното? Нали в началото бе словото. Дали?
В момента държа в ръцете си “Ангелополис”- продължението на “Ангелология”, което вече е на пазара. Нямам търпение да разбера какво се случва нататък.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s