ЗЛАТОТО Е ВИНАГИ ЧЕРНО

Изображение

За първи път ми се случва да не успея да разпозная български автор по съдържанието на неговото произведение.

„Златото е винаги черно” е съвременна приказка, в която освен любов има и доста сериозни политически елементи. В историята изникват образите на принцове, принцеси, крале и кралици, величествени дворци, но в една по-близка за нас действителност.

Още в началото, с тихи стъпки навлизаме в изящността на арабския свят, където младата кувейтска принцеса Шарат пристига за да стане втора съпруга на саудитския крал. Там, тя се среща с главния духовник на кралството, който започва да я посвещава в религията, учи я на смиреност и мъдрост, но поради неговия строг консерватизъм и отричането на външния модерен свят, те двамата доста често влизат в конфликти. Другата много важна фигура, която буди преклонението и възхищението на Шарат е първата съпруга на краля – Зафира. С нея – кралицата започва всичко в кралството”денят – със събуждането й, нощта – с дълбокия й сън, настроението – с усмивката й, и тъгата – с нейната собствена”. Шарат става част от един изящен, но малко самотен за нея свят, затворена в пространството на своя празен дворец, който сама трябва да обзаведе и копнееща да се срещне с човека, за когото ще се омъжи. Там, между тези празни стени, често й се явяват призраците на първите дами, които и дават ценни съвети за трудни моменти. Но тази романтична приказка, в която на преден план излизат мъдростта и смирението, компромисите, които трябва да направим за да се посветим на съдбата си и любовта, която трябва да изчакаме, колкото и да копнеем за нея, внезапно обръща посоката си, и след деня на сватбата повествованието приема неочакван обрат. Посещението на американския президент и конфликтът му с краля на Арабия всъщност довежда до отнемането на „Кока Кола” в замяна на неизплатените дългове за петрола. А това поражда недоволство, в което една марка се противопоставя на една религия.

„Златото е винаги черно” е изключително четивен роман, история, която, променя рязко впечатленията и настроението на читателя, а в края елементът на изненада е просто пронизващ.

Много мъдрост намерих в тази книга. Мъдрост, която отваря сърцето, за която няма значение каква религия изповядваме, дали сме бедни или богати, крале или просяци, всички ние изпитваме едни и същи чувства и попадаме в подобни ситуации.

Може ли някога собственият ни страх да стане причина за нашите фатални избори?  Ще намерите един възможен отговор по страниците на книгата…

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s