КРЪГЪТ НА БОГОВЕТЕ

Изображение

“Кръгът на боговете” е сборник с разкази на холандския писател Й. М. А. Бисхьовел – един от най-известните съвременни прозаици в нидерландската литература. Очарователна е лекотата, с която подхожда в разсъжденията си за човешкото състояние.
Това е дълбока хуманистична проза, улавяща и най-крехките нюанси на съществуването, погледнати и разгърнати от друг ъгъл, различна гледна точка за вечните търсения или пътя, по който преминава човек за да стане Човек. Разказите са изтъкани с финес, изкусно разкриващи проблемите на съвременното мислене. Усеща се уважението, с което авторът се отнася към темите, разгръща ги праволинейно, отвътре навън, от душата към света, от малките подробности до големите човешки подвизи. Налице е сякаш едно невидимо присъствие, което наблюдава отстрани и поставя на прицел не самия човек, а начина, по който той възприема света. 
В действителността на това художествено пространство, като една лична вселена, преминават идеологии и заблуди. Отчуждено социално всекидневие, на което се противопоставят ценностите на семейството и вярата. Разсъжденията са насочени към света, към животните като част от него и връзката ни с тях, към страха и болката, към различните форми на изкуството, което поддържа иначе незабелижимото ни съществуване. 
Новелата “Пътеществие през моята стая” е поместена в края на книгата. Тя е своеобразен микросвят, в които се побират спомените, картините и образите в тях, изградили ни като личности, книгите и предметите, допълнили мирогледа ни за външната среда – едно пътуване през миналото и бъдещето в четири стени или в цял един живот. 
Това са разкази съчетали целомъдрие, философия и лек хумористичен привкус.
“Кръгът на боговете” – изящен малък сборник и безценен спътник по пътя към човешката душа…

 

 

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s