ПРОЛЕТТА НА МО

Изображение

 Как съжалявам, че тази книга не излезе малко по-рано, когато все още бях студентка и Шинка Дичева ми водеше упражненията по История на българската литература от Освобождението да Първа Световна война. Тогава имах възможността да говоря и обсъждам на дълго и широко живота на Яна Язова- едно име, което буди противоречия, но е допринесло много за развитието на българската литература.

В книгата “Пролетта на Мо” са събрани 26 писма- ранната кореспонденция на Яна Язова до Александър Балабанов. Всъщност, това са текстове, които са много над битовокомуникативното говорене. Сякаш кратки разкази-импресии  обсебват съзнанието на читателя и му представят любовта и чувствата, страха и отчаянието- вътрешните настроения на Яна Язова в периода, в който се влюбва в Александър Балабанов и след това.

Докато бавно се разхождах по страниците на книгата, дали заради силните изрази и метафори, които те карат да настръхваш или заради нещо друго, но имах чувството, че не просто чета, а дори чувам гласа на поетесата. Нейните писма са едни дълбоки откровения, които само човек на изкуството може да сътвори. Любовта между Яна Язова и Александър Балабанов е някак си “прокълната”- толкова силна, споделена и в същото време обречена да не се осъществи до край, любов, която малко хора могат да преживеят. Но влюбените са избрали начин, чрез който да изразят любовта си по белите страници с черно мастило и да я затворят в пликове за да се съхрани извън общественото мнение.

Книгата “Пролетта на Мо” ми даде възможност да надникна в едно много лично и дълбоко пространство, а също така отвори вратата на много въпроси и размишления, която чувствам, че няма да мога да затворя скоро…

Горещо препоръчвам книгата на всички ценители на българската литература и изкуството като цяло…

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s