ТРЪНСКИ РАЗКАЗИ

Изображение

“Трънски разкази” и “Балканска сюита” на Петър Делчев в една книга.

“Трънски разкази” е болезнена приказка, описваща психологията на жителите в едно село, простиращо се в забравена местност, скрито от света, в пространство, което по природния закон принадлежи на зверовете. Но там живеят и хора с големи сърца и вълчи души. Хора, скрили тайни и грехове, прогнили до корени и изровили от себе си всичко, което се мъчат да премълчат в моментите, когато проговарят душите им. Думите им раждат конфликти, мълчанието – заблуди, действията им – справедливост в една несправедлива действителност. А изпод всичко това се простира по човешки жестока драма, която на моменти прави хората повече вълци от вълците. Разказите са навързани и свързани, героите – цялостно изградени живи образи, обикновени и справедливи, заблудени и наранени, се опитват да контролират нещата с които могат да се примирят и онези, с които не могат. В тези истории има всичко – любов и омраза, смелост и страх, вяра и безверие…
“Балканска сюита” са новели по легенди – смразяваща интерпретация за време, за което или много говорим, или се опитваме да забравим. Време, в което няма компромиси. Три новели – разтърсващи. Каквото и да кажа няма да е достатъчно, прочетете ги за да усетите.
Не знам с колко болка авторът е писал тази книга, колко човещина и сърце, колко милост и безмилостност му е трябвало за да нарисува героите си и да им отреди гибелна, но велика съдба, без да се отклонява от художествената си мисъл. Това са майсторски написани, по човешки споделени истории. Книгата не само докосва, тя хваща за гърлото и стиска до кръв.
А това, с което се гордея най-много е, че е написана от наш автор, роден автор, един от българските…

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s