В СЯНКАТА НА БОГОВЕТЕ

Изображение

Не знам как точно да изразя очарованието си от появата на подобна книга сред океана на българската литература. За мен това е като една нова вълна – бурна, мащабна, дълбока, която за пореден път ми доказва, че за българските писатели няма невъзможна тематика, няма жанрове и форми, с които да се страхуват да експериментират и няма фантазия, която да е толкова „свръх”, че да не съумеят да я предадат на белия лист. Това, разбира се, е добре дошло за читателите – жадни за нови приключения по страниците.

Всъщност приключението, което ни предлага книгата на Димитър Герганов е едно дълго и вълнуващо пътешествие из Древна Тракия, съчетано с жестоки битки, коварни интриги, в компанията на богове, герои и митични същества, някои от които съвсем не толкова свирепи и ужасяващи, колкото си ги представяме. Всичко започва така, както се случва по принцип в действителността, когато не ни е ден, намираме се в безисходица и настроението ни е на минус безкрайност – точно тогава, в онзи момент „все едно приключение ще те намери”.

И това приключение те запраща не къде да е, а назад в историята, миналото става настояще, а настоящето е някаква бледа проекция, изразена като едва забележим спомен.

В мината на Белинташ се събужда и се осъзнава Джими, по-точно Джими в миналия живот, а в настоящия Драгор – принц на скитите и там той се среща с Аматок. След тяхното бягство се оформя група герои, които попадат в разгара на войната между гърци и траки, която всъщност е подклаждана от конфликтът между Олимпийските Богове и Боговете от Тракийския Пантеон. От там започва едно дълго пътешествие с неочаквани засади, битки, любовни авантюри, срещи със сатири, кентаври, еринии, кери и всякакви други ужасяващи същества, от които един сив Цербер си намира нов стопанин и нова кауза. Разбира се, че всяко същество носи душа, а проявата на внимание и нежност в точния момент може да спечели и най-големия звяр. Пътешествието продължава паралелно с всички измерения, в които сънищата запращат главния герой, през Царството на Мрака и Празника на Богинята Майка, завръща се отново при хората в най-ожесточената битка, за да разбере, че не е само Джими в миналия си живот и не е само принц на скитите в настоящия, а и още някой, който не е подозирал че е. Не ми се иска да разкривам повече от тайните, скрити в повествованието, всеки сам може да разбере.

От книгата си личи доброто познание на гръцката и тракийската митология, а начинът, по който са описани военните стратегии, тактики и самите битки, правят тези моменти достъпни дори и за хора, които не разбират от военни действия, като мен. Димитър Герганов разказва изключително увлекателно, с умерен хумор, които на места може да те накара да се посмееш дори в най-трагичните моменти на героите.

Историята е вълнуваща и загадъчна, чете се леко, прави те част от един свят населен с богове и митични същества и аз вярвам, че ще зарадва не само феновете на жанра, но и всеки, който се осмели да вникне в нейните страници!

Очаквам с нетърпение втората книга!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s