МОСТОВЕТЕ НА МЕДИСЪН

Изображение

Пролет е! Все още е пролет! Мисля, че е точното време, в което да попаднеш на „Мостовете на Медисън”, да се отпуснеш, плъзгайки очи по изреченията и да се пренесеш в един друг свят. Макар, че за такива книги няма удобно време, място, настроение или удобен момент от живота.

Историята, която разказват тези страници е толкова жива, искрена и в същото време магическа, че още в началото те отнася в друго измерение. Да, такава е историята на фотографа Робърт Кинкейд и италианката Франческа – мъж и жена, които отдавна са се примирили със скромното си съществуване и еднообразно ежедневие, но на които съдбата им е отредила да изживеят заедно една приказка, просъществувала само четири дни, но осмислила живота им. Редно е да спомена, че по „Мостовете на Медисън” има и филм – великолепна екранизация с участието на Мерил Стрийп и Клинт Истууд, но тези думи съм посветила на книжния първоизточник. Не знам, може би, защото думите, които те карат да настръхваш, които препрочиташ отново и отново за да запомниш момента, да го запечаташ в съзнанието по свой си начин, е много по-различно от това да връщаш кадрите.

Мога да кажа за себе си, че „Мостовете на Медисън”   е един от най-хубавите любовни романи, които съм чела. А е странно, защото това е само един любовен разказ – случайна среща, четири дни отдаденост на щастието да бъдеш обичан, правилен  избор в живота, който се противопоставя на чувствата и остатък от дните, които живеят в спомена. Няма нищо допълващо сюжета, нито война, нито исторически факти и събития, нито някакви мистерии – само любов и странно наредени обстоятелства. Но историята е толкова жива и докосваща, че след тези страници, осъзнаваш защо някои хора са създадени да изживеят точно такъв, макар и кратък момент от живота си.

Книгата е великолепна. Прочетох я с удоволствие като един по-различен миг от ежедневието.

Заслужава си!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s