ПОСЛЕДНОТО ПИСМО ОТ ЛЮБИМИЯ

Изображение

 

”Последното писмо от любимия” е третата книга на Джоджо Мойс, която излиза в България и първата, която аз прочетох. В същността си е любовна драма, изградена върху дълбока епистоларна изповед – любовна кореспонденция, която варира между миналото и настоящето, погубва и осмисля животи!

Историята започва мистично, с тежка автомобилна катастрофа, последваща загуба на памет и забрава за съдбовно щастлив спомен. Двама влюбени, които непрекъснато се търсят, но и нещастно се отдалечават, първо от обстоятелствата, после от случаен инцидент и най-накрая от закъснял избор. Остават само тайните любовни писма, които се простират из романа, свързват различни човешки преживявания и се вплитат в основата на двете главни сюжетни линии. Дженифър Стърлинг – притежателката на тези забравени любовни писма е много по-различна от Ели, която след 40 години се заравя в тайната кореспонденция, открита в архива на вестника й и започва проучване, не само за да продължи прекъснатата история, но и да осмисли собствения си живот.

Светът, който създава Джоджо Мойс чрез драмата на своите героини, минава като на лента – вълнуващо, непредсказуемо и съдбовно.

„ Това е просто една любовна история” – казах си аз, след като затворих книгата, но не си повярвах, защото е и много повече. Не успях дори да преценя, дали завършва щастливо и може ли да се нарече „щастлив край” за една любов, която е изпуснала своето време.

Да, любовта е различна за хората –  като усещане,  като доверие и като очакване, затова, може би, чуждите истории са способни да променят собствените ни възгледи.

Книгата ми хареса, много – красиво написана, загадъчна и чувствена, а някои от писмата, които са в началото и в края на всяка глава, просто ме отнесоха и в други измерения. Аз я оценявам високо! Заслужава си!  

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s