СКЕПТИЦИ

Изображение

Странно е колко много истини може да прозре човек след като прочете такава очарователна книга като „Скептици” на Людмил Тодоров. Колко много неща може да осъзнае, да почувства и да изпита отново.

Това е история за две деца, брат и сестра, която проследява 20 години от живота им. Те порастват различни, ту се сближават, ту се отдръпват един от друг, отричат се, а после отново се търсят, в моментите, в които имат нужда от закрила.

Софчето – голямата сестра обича да фантазира, вживява се в руските класически романи, вярва в доброто и мисли, че действителността е такава, каквато е по книгите. Затова рязко взима драстични решения, когато нещата не се получават  както очаква. Нейният брат Наско обича точността и като всеки математик пресмята нещата до най-малка подробност. Но като всяко дете и той изпада в непредвидени ситуации, които трудно след това може да превъзмогне. И тази тяхна различност ги допълва и ги прави едно цяло, спасява ги от разочарованията на външния свят. Наско и Софчето са като че ли единаци в обществото, нямат приятели, спускат се бързо, наивно в предизвикателствата и изкушенията, които им предлага животът, а после също така внезапно излизат наранени, сякаш не разбрали поуката. После разговарят двамата като брат и сестра, като две страни на една същност, като две души, които се спасяват взаимно.

„Скептици” е книга за порастването, за съзряването, за първите любовни усещания и разочарования, за отношенията между родители и деца, братя и сестри. Една красива човешка история, в която много читатели могат да се огледат и да открият себе си.

Все пак ние хората сме такива, каквито сме – песимисти, оптимисти, скептици, обкръжени с голямо внимание или пълни самотници – такива, каквито ни възприемат останалите или такива, каквито се чувстваме…

„Скептици” е чудна и мъдра книга.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s