Додекамерон

изтеглен файл (1)

„Додекамерон” е най-новата книга на Иван Стамболов, която до известна степен има структурата на класическия „Декамерон” на Бокачо, само че в много по-съвременна форма. Мога да каже, че това е едно много интересно произведение, в което 12 герои-приятели се събират в една вила и в продължение на 12 зимни недели си разказват истории, като целта им е не да избягат от чума или от някаква болестна епидемия, а да изчакат да отмине световната финансова и икономическа криза.

Мястото се нарича вила „Ерика”, в чието пространство се носи мирисът на вкусни ястия, скъпи алкохоли и много настроение, но над тях доминира аромата на очакването на предстоящата история, която ще запълни вечерта на поредната неделя от Додекамерона.

Всъщност тези разказвачи са членове на легендарния мъжки клуб „Алкохол”, където предполагам не се допускат никакви жени, но след като аз се ползвам с привилегията на читател, съвсем неканена и без задръжки се скрих в повествованието и там в компанията на 12 мъже, по време на световна финансова и икономическа криза, слушах историите им и разсъждавах над живота.

Разказите са много различни един от друг, както различни са и техните разказвачи. Всеки разказ си има конкретна тема, като темите са общочовешки и предизвикват дълбоки разсъждения – за любовта, за семейството, за надеждата, за предчувствието, за възкресението, за вечния живот и вечната смърт и т.н.

Началото на всяка неделя започва с емоциите и преживяванията на човека, предназначен за разказвач, като нещата, които му се случват през този ден най-силно влияят на това, което ще разкаже. Целта на разказвача е чрез своята история да внуши на останалите идеята, че истината е не винаги такава каквато очакваме и разбира се да създаде една атмосфера, която да стане част от общата идея на Додекамерона. А накрая героите да излязат едни не толкова объркани, а променени към доброто социални същества.

Първата неделя започва с Хер Дидев и неговия разказ за „Възкръсналият заек”, следващата преминава през историята на Милен за „Ратаонуй”, после разказва Джовани  за „Баровецът клошар” и така подред се изреждат всички разказвачи, като накрая Додекамеронът приключва с разказа за „Лъжливата корепетиторка” на д-р Иван Стипеса, но само формално.

Много силно впечатление ми направи разказът за „Прогресивното наследство” на Батко, над който наистина много разсъждавах, но символиката и внушенията, вкарани умело в историите не се долавят на 100% още с първия прочит. Това, разбира се е „червена лампичка” за мен самата при следващото прочитане на книгата да вникна по-навътре в конкретиката и идеята на произведението. Другият много симпатичен за мен разказ е „Опустошеното бунгало”, разказан от Ланселот Каубоя, през които не ми остана време да разсъждавам, понеже специфичният парадоксален хумор ми дойде малко в повече, но хубавичко се посмях. Затова мога да кажа спокойно, че не е нужно да бъдеш в определено настроение за да отвориш страниците на „Додекамерон”, защото ТАЗИ КНИГА СЪЗДАВА НАСТРОЕНИЕ. Не ми се иска да говоря конкретно за разказите, защото си има тайна и магия, която всеки читател сам ще открие и почувства. И не е нужно да се отделят 12 недели, а само няколко часа насаме с книгата за да видите какви неща ще ви разкаже тя. А дали кризата свършва накрая е въпрос на гледна точка и доколко се променят разказвачите зависи от собствените ви читателски принципи.

За мен беше удоволствие да прочета „Додекамерон” на Иван Стамболов. Пожелавам го на всеки!

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s