Мълчаливата съпруга

изтеглен файл

„Мълчаливата съпруга” е дебютният роман на А.А. Харисън, който прочетох с голямо удоволствие и напрежение. И сега си дадох сметка, че действията и помислите на героинята са толкова променливи и непредсказуеми, колкото и времето навън в този сезон, в който би трябвало да е топло и да пече слънце.
От начало книгата тръгва малко заблуждаващо за психологически трилър, за какъвто я водят. Описвайки проблемите в едно 20 годишно съвместно съжителство без граждански брак, прилича повече на семейна любовна драма.
Книгата рисува два психологически портрета – на Тод Гилбърт и на Джоди Брет. Дългогодишната им връзка, уютният дом, кучето, което компенсира липсата на деца, съмнителното доверие, което двамата са създали един за друг са само част от нещата, които формират удобния им съвместен живот. И в двата характера има едновременно по нещо загадъчно и отблъскващо, по нещо съмнително и привлекателно. Може би за него това са изневерите му с други жени, а за нея нейното мълчание. Джоди е почасов психотерапевт, а Тод е независим в собствения си бизнес. Когато настоящата му любовница и дъщеря на най-добрия му приятел му съобщава, че е бременна, Тод се колебае между желанието да има деца и нежеланието да изостави уюта, който Джоди му е създала. А тихата съпруга отново реагира с мълчание пред заплахата да загуби живота, с който е свикнала.
Темперамента на Джоди е съмнителен и непредсказуем. Нейната работа, познанието й за човешкия характер и същността на нещата, желанието й за отмъщение отключват тъмните й помисли. Раздразнението от егоистичността на Тод да получи най-доброто и от двата свята – нейният и този на любовницата му довеждат до неочаквани обрати.
Увлекателен и разтърсващ, романът преплита психологията на изневярата със съмнителността на едно мълчание.
Краят, неочакван и предизвикателен е съпроводен с размишления за тъмните страни на човешкият характер, до които може да доведе разочарованието… Е, не знам дали разочарование е точната дума, но през всички тези 254 страници има много неща, които ще ви разочароват и очароват.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s