Сред дърветата

187538z

Съвсем случайно попаднах на тази книга в морето от заглавия, които всяка седмица заливат книжарниците. И не я намерих сред дърветата, нито в някоя гора, нито на плажа (това беше шега), тя просто дойде миналата седмица, придружена от много други нови и интересни книги, после се озова в ръцете ми и след като прочетох резюмето на задната корица, и няколко изречения в началото, разбрах, че ще ме придружи до вкъщи. Прочетох я за две вечери и макар авторът да ми е непознат (за първи път го срещам като име в литературата), мога да кажа, че си заслужава.

Това е историята на едно семейство, което решава да избяга от големия и шумен град и да заживее в отдалечена местност, сред дърветата и пустошта за да се справи с проблема на едно от децата си. Смело и дръзко решение, но там сред спокойствието и природата ги очакват предизвикателства, които ще застрашат живота им.

В първите страници се запознаваме със семейство Нортън – спокойният и уравновесен Томас, съпругата му Ан, малкият им син Даниел и бебето Хариет, което плаче като всички бебета, но нейният плач е различен. И това е големият проблем на семейството, защото звукът, който идва от това малко същество продължава с часове, кара родителите й да се ужасяват, да се изнервят, да не могат да спят нощем и да се притесняват.

Уви, колко познато ми се стори! Мисля, че много родители с малки бебета са попадали в подобни ситуации, е не чак толкова драстични, но кой знае! Точно в такъв момент, единственото нещо, което искаш на този свят е бебето да спре да плаче, да е спокойно, но когато всички лекари са единодушни, че това е нормално, че всички бебета плачат, родителите сами трябва да намерят изход. Когато една вечер, Томас взима бебето в колата и тръгва по дългия път, и кара, просто кара с часове, спира в гората сред дърветата, там от въздуха или от природата, която взаимодейства с човешкото съзнание,  или аромата на диво, бебето спира да плаче. Семейството взима мигновено и единодушно решение да избяга от големия град, и да си построи къща там, сред дърветата, където малката Хариет ще забрави за своя ужасяващ плач. Това и правят – мъдро и смело решение. Аз само бих могла да се възхищавам на решимостта на такива хора, които правят всичко заради и в името на децата си. Купуват стар хамбар и за няколко години го превръщат в свой дом, но повече време им отнема да го почувстват като такъв, защото дългото разстояние, пътуването с кола до града, където Томас работи и децата ходят на училище, самотният живот сред дърветата, където няма други съседи и приятели освен горските обитатели, не е никак малък проблем. Историята ни среща и с един странник, на име Реймънд, който е особняк, почти не говори, избягва хората, живее в града сам в стара къща, от която изпитва ужас, но работи във ферма, в местността сред дърветата в близост до новата къща на семейство Нортън. Както казах странен герой, който в самотата си се чувства щастлив и така симпатизира на читателя със своята особеност и характер, че ти се иска да го познаваш наистина. Запознанството му с Томас му донася за първи път истински приятел, с когото не се страхува да сподели разни тъмни моменти от живота си. Но когато идва нещастието и маскирани мъже влизат в къщата на семейство Нортън, всичко се обърква. Една нощ и всичко наопаки, няколко страници и пълна промяна в живота на героите. А последствията, разбира се последствията се отразяват различно на всеки от тях. Дори Реймънд разбира, че дърветата могат да бъдат също толкова приятели, колкото и врагове.

Както вече казах, останах доволна, защото точно от подобно нещо за четене имах нужда. Историята е интересна, дори обсебваща, написана красиво и спазила изискванията на жанра. Направих добър избор за себе си и се радвам, че книгата сподели две мои вечери.

Препоръчвам я от сърце, но не я търсете сред дърветата, а по книжарниците.   🙂

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s