Леденият дракон

45174

Уважавам големите майстори на перото, които макар и да се прочуват със сериозни писания – романи, епоси, трилогии, тетралогии и др., все пак мислят и за по-малките читатели. Джордж Р. Р. Мартин с лекота се присъедини към любимците ми с фентъзи приказката „Леденият дракон”, чието действие се развива в света на поредицата „Песен за огън и лед”.

Ще започна първо с няколко думи за изданието. Богато е на илюстрации от прочутия художник Луис Ройо, които засилват чувството за истинско. И интересно, че на мен ми въздействаха повече на принципа на внушението, отколкото просто да се запозная визуално с образите на героите. Добре оформена книга с твърди корици, впечатляваща външна картина и подарък постер на ледения дракон на гърба на обложката. Красиво издание, влюбва те още от пръв поглед. Но в детството си съм научила един израз от анимационния филм „Красавицата и звяра”, който се старая да прилагам в живота си за всяка ситуация: „Тогава старицата му казала да не съди по външния вид, защото красотата се крие вътре в човека.”  За мен книгите никога не са били просто предмети или продукти, всяка от тях си има душа и собствена история, затова истинската красота на историята за ледения дракон се крие между страниците…

IceDragonLuisRoyoImagen3

Странна е историята на момиченцето Адара, родено в най-лютия студ, който хората някога са помнели. А детето изцяло се оприличавало на него – студено на допир, студено на чувства, студено към света и към хората, топло само към зимата, която отнела живота на майка й. Има тънка символика в зимата, крехка и изкусителна. Има вълшебство, странни са усещанията на това дете, странен е и начинът, по който хората виждат нещата. Те „ Казваха, че точно онзи ужасен мраз убил майка й: промъкнал се през дългата нощ на родилните й мъки покрай големия огън, който напалил бащата на Адара, и пропълзял под пластовете одеяла, покрили ложето на родилката. И казваха, че студът влязъл в Адара още в утробата на майка й, че кожата й била бледосиня и ледена на допир, когато се появила на бял свят, и че така и не се стоплила през всичките години оттогава. Зимата я докоснала, белязала я и я направила своя.”  Това, което носи единствена радост на Адара е зимата и тя я чака с нетърпение, за да може да строи своя леден замък, за да може да докосва ледените гущери, без да ги нарани и най-вече за да види ледения дракон. А той е легендарно и страховито създание с огромни размери, което никой не може да опитоми, а когато прелитало в небесата оставяло след себе си замръзнала земя. Адара така и не разбрала „ студът ли носи ледения дракон или леденият дракон носи студа”.  Но факт е, че на четири години тя го докосва, а на пет се качва на гърба му.

Настъпват сурови времена, кралството е във война. Огнени дракони закриват  небето и изгарят всичко след себе си. Тази война отнема живота на чичото на Адара, който бил един от кралските драконови ездачи. Развръзката е силна и тъжна на моменти. Приятелство ли е това, което свързва Адара и ледения дракон или навярно е нещо още по-дълбоко? В разгара на войната, момичето го призовава през лятото – сезон, в който драконът никога не се появява. Но този път откликва на призива й и жертва живота си не само за да я спаси от смъртта, но и за да я върне отново към живота – онзи истински живот на дете със светлина и радост в очите и топлина в чувствата.

Красива история, приказна. Може би няма да допадне на по-малките деца, заради тъжния край, защото съм сигурна, че ще се влюбят първо в ледения дракон и защото в детските представи всичко е красиво, и добрите винаги побеждават, и краят е щастлив, но това все пак в Джордж Р. Р. Мартин.

И все пак мисля, че дори и за по-малките тази история е добър вариант да преминат към един по-сериозен етап от детството си и да започнат от малко да разбират истинския свят, който не е толкова прекрасен, колкото изглежда…

Един коментар за “Леденият дракон

  1. Pingback: „ЛЕДЕНИЯТ ДРАКОН“ НА ДЖОРДЖ Р. Р. МАРТИН | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s