ЧЕРНИТЕ КУЧЕТА

196335z

Това е първата книга на Иън Макюън, която прочитам и си признавам, че за мен е огромен пропуск. Гледала съм филми по негови книги, но това не е същото и не може да го компенсира.  Това, което за мен е от най-голямо значение е, че съм се лишавала от стила, начинът по който разказва историята, сякаш омайва, а за мен това винаги е било едно от най-важните неща.

„Черните кучета” е роман за човешките подбуди, за ценностите и каузите, към които се стремим, за вътрешните ни страхове и техните външни проявления, за любовта, която ни пристрастява един към друг и различията, които ни отблъскват. Всъщност не мога  да определя за какво точно е тази книга, сякаш в нейните 200 страници е побрана цялата идеология на човешкото съществуване…

Дисбалансът във вътрешното ни съзнание, начинът, по който търсим някаква хармония с природата, зачитането на божествената същност, което се противопоставя на дълга към обществото, на политическата кауза и отговорност – тези толкова различни една от друга сфери са представени в романа чрез Джун и Бърнард, а това е тяхната история, разказана от зет им Джереми. Всъщност Джереми е главният разказвач на историята и се явява доста привлекателен като персонаж. Неговата съдба и миналото му са не по-малко драматични. Останал в детството си без родители, той все наблюдавал чуждите, опитвал се да се свърже с тях. Оттогава все се занимавал с чуждите истории, с чуждите съдби, може би като оправдание за своята собствена, за да не личи, че е човек, на който все нещо му липсва, че не е цялостен. Ще си кажете, защо му е на някой да изследва историята на своите тъстове? Но факт е, че след като се оженил за дъщеря им Джени, съдбите на Джун и Бърнард, толкова противоположни като светогледи, направо го обсебили. Джун и Бърнард, двама млади комунисти, верни на каузата, толкова влюбени и толкова сексуално привлечени един от друг се събират и създават семейство, после се разделят и дори се намразват заради идейните си различия. Както казва Джун:

Истината е, че двамата се обичахме, винаги е било така, обсебени сме един от друг. Но не успяхме да използваме любовта си за нищо. Не си изградихме живот. Не се отказахме от любовта, но и не се поддадохме на нейната власт. Проблемът е лесен за описване, само че ние никога не го описахме.”

Промяната започва, когато Джун среща в гората две черни кучета и това завинаги променя живота й. Лицето й постепенно започва да придобива друг образ, рязко изоставя досегашните си идеали и започва да търси нещо съвсем различно като виждане и гледна точка за съществуването. Тя вярвала, че срещата й с кучетата я накарала да види злото, олицетворено чрез страха, дисбалансът между всички човешки същества и променя коренно идеите си. А кучетата, както Бърнард им казва са „живота и времето”. Той не вярва на нейната промяна и нейните виждания за „човешката природа”, за „доброто и злото” и за „революция във вътрешния ни живот”, той е устремен към каузата си към обществото, и към политическата си идеология. Това са те – двама души, толкова различни и толкова обсебени един от друг. И колкото и да се обичат, колкото и да се мразят и макар и разделени, те просто не могат да се възприемат поотделно.

Объркващо е! Красиво объркващо… и като време и пространство…и като хармония… Всъщност случката с черните кучета в началото е само загатната. Тя се разкрива чак накрая, което е и идейно свързано със сюжета. Много въпроси задава това фино повествование. Въпроси свързани не само с човешките взаимоотношения, но и с личностните ни перспективи и самото ни съществуване.

За мен беше като пътуване във времето от изначалните въпроси за човешката природа до нейната същност…

Още ревюта: Lira.bg

Един коментар за “ЧЕРНИТЕ КУЧЕТА

  1. Pingback: „Черните кучета“ на Иън Макюън | Книжен Петър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s