ВЛАКЪТ ЗА ЕМАУС

Изображение

Новата книга на Теодора Димова – “Влакът за Емаус” е душевна история, съществуваща чрез спомените, в миналото и настоящето, по време на пътуването към гарата, към която те е насочил животът. И сякаш в това кратко време – от една спирка до друга, може да мине като на лента цяло едно съществуване. Докато се вглъбявах в думите дори не разбрах какъв вид текст чета – това е и роман, и разказ, и импресия, и поезия. Едно многопластово произведение със своя мелодия, която остава да кънти дълго след последната страница.
“Влакът за Емаус” е пътуване през живота, през себе си, през спомените, миналото, началото и края на една любов, на друга, себепознанието и загубата на всичкото, което имаш, моментите, които не искаш да приемеш, да превъзмогнеш, да загърбиш, тъгата, която винаги съществува с теб, покрай теб, вътре в теб и вярата, дарила те със смисъл, с разбиране, с тълкуване на Бог, на света, на светогледа, на живота, процеса на самонадграждане, болката и чувствата, преминали през различни измерения, борбата със страха и търсене на равновесието между живота и смъртта.
Действието се развива в кубето на влака – пространството на човешкия свят – болезненото минало, чрез което съществува настоящето и незнайното закъсняло бъдеще, което не знаеш дали ще дочакаш.
Текстът върви като поезия, като метафора на непревъзмогнатото, като дълго отклонение от същността, от смисъла, от преживяното… Текст със собствен ритъм и нежност, като бавна тъжна песен, отдавна изпята но отнасяща ехото на мелодията като звук, като образ, като понятие, като нещо, което влиза навътре в душата, дълбоко и я докосва, и я променя, и я възражда…

 

Един коментар за “ВЛАКЪТ ЗА ЕМАУС

  1. Pingback: ПРИ ВХОДА НА МОРЕТО | Животът е с твърди корици

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s