Луди разкази

     Луди разкази

Луди разкази

„Луди разкази” е третата издадена книга на Добромир Славчев. След двете му поетични бижута „Инфлация на чувствата” и „Храна за върколаци”, „Луди разкази” гръмко ни представя едни житейски и увлекателни истории, поднесени под формата на късия разказ.

Дълго заглеждах това красиво издание с провокираща корица. Дълго разглеждах и изумителните илюстрации отвътре – разположени между редовете на отделните истории, но без думите, за които са създадени, не биха могли да бъдат разгадани. Затова, когато разтворих страниците и се потопих в разказите, разбрах, че думите рисуват всичко, което можеш да видиш и загатват за онова, което не можеш.

Още с първия разказ „Фобия” пред читателя се разкрива свят, който не толкова граничи с художествената измислица, колкото с живото – реалното измерение на нашето съществуване…действителността. А тя за героите е такава – налудничава, пъстра, тежка и болезнена, смела и предизвикателна и на моменти много хумористична. Погледът е насочен към живота в българското село, в един не много далечен за нас период, но има и няколко съвременни разказа в книгата. Героите са толкова истински – говорят, разказват, а читателя леко се усмихва отстрани или проронва сълза, изправен пред неизбежността на странната ситуация разлистила се пред очите му. Героите симпатизират още с имената и прякорите си – Станчо Лютата, Китьо Тока, Джамал, Ричо-Белия хляб, Пенчо Котката и др. Някои от историите са чиста доза хумор, други са по-сериозни и ни карат да се замислим за света около нас, в трети има тъга и едно иронично обръщане към фразата „Светът е оцелял, защото се е смял.”

Докато четях разказите, в мен все повече се надигаше чувството, че това не са просто измислени и претворени чрез художествената форма истории, а са истински – дълго време наблюдавани, осмисляни и после разказани.  И това чувство се потвърди.

След като прочетох и последния разказ, затворих книгата, после пак я отворих и някак си се върнах към моето детство, към моите години на село – към случките, които са ме разсмивали, впечатлявали и тези, които са ме научили да пораствам.

Ще си позволя да цитирам любимите си разкази в книгата – „Фобия”, „Рита Павоне”, „Коминочистачът”, „Джамал старият гъбар”, „Корени”, „Галка”, „Рак”, „Бомба”, „Пис, пис, Герчо”…

Преди малко повече от седмица имах удоволствието да се запозная лично с автора Добромир Славчев на представянето на „Луди разкази” в Пловдив в Книжарница Кафе-клуб Сиела. На срещата гостуваха и художникът на илюстрациите Николай Богдев, и артистът Вели Чаушев, както и пловдивският писател Стефан Бонев. И това ще си остане едно незабравимо представяне за мен.

Препоръчвам книгата на всички читатели, защото няма как да усетим нещо хубаво ако лично не го вкусим, прочетем и преживеем…

6 коментара за “Луди разкази

  1. С две ръце подкрепям онова, което е написано за книгата. Разказите на този автор със сигурност са луди. В тях се случват такива шеметни ситуации, че няма как да бъдат оприличени по друг начин. Всичко е разказано със завидна лекота, толкова умело, че всяка една от историите изплува пред очите ти, като нарисувана картина. До сега не съм срещала друг наш съвременен автор да си служи тъй красиво и точно с думите. Написаното е толкова разнообразно и впечатляващо, и в същото време българско.

  2. Този автор ме остави без думи. Искам да кажа, че ме впечатли и се чувствам безпомощна, защото не мога да изкажа мислите си така прочувствено и силно, както него. Трогателни и истински човешки разкази пренасящи те направо там, сякаш те карат да усетиш, какъв би трябвало да е истинският човешки живот и какъв не трябва да е. Не помня от кога не бях чела български автор с такова голямо удоволствие. Личи си, че написаното идва от душата. Много силно като чувство, изумителен подбор и съчетаване на словото. На места като чели сърцето му е водило ръката, за да се излеят така думите на белия лист. Едно голямо “Благодаря” за невероятната книга!

  3. Прекрасна книга ! Чудесни вълнуващи истории, разказани по удивителен начин.
    Адмирации за издателството и автора !

Вашият коментар